logo

Click for English

 

 

Printen

 

 

In deze handleiding bieden we U informatie over het printen, het installeren van printers.                                         In een vervolg handleiding komt het kiezen van printers aan de beurt.

Voorbereiding

Voordat je gaat printen moet je de volgende overwegingen maken.

In welk formaat ga ik printen A4, Letter, Legal of Envelope. A4 wordt veelal door Europeanen gebruikt, terwijl Lettersize populair is bij de Amerikanen. Legal size is vaak voor zeer belangrijke documenten of documenten die perse op een vel moeten maar te lang zijn voor de andere formaten.

Moet het staand of liggend. Staand wordt veelal voor documenten en boeken gekozen terwijl liggend vaak bij spreadsheets en tabellen wordt gebruikt.

Op welk type papier wil je printen. Papier formaten verschillen van mat tot glossy (fotos), van plain tot getint, van papier to kartonpapier (business cards), envelopes.

Moet het enkelzijdig of dubbelzijdig. De ontwikkelingen neigen naar een papier vrije omgeving. Dubbelzijdig printen is dus een goeie tussenstap

Printen in full quality of in draft. Printen in draft is veel goedkoper. Gebruik full quality liefst alleen als je een eindproduct levert die ook nog door anderen gezien moet worden.

Na alle overwegingen is het nog handig om print preview te gebruiken om te zien als pagina's niet verschoven zijn etc.

Printen

Als je nu klikt op print verschijnt het printer venster.

Het venster boven toont de printer die de opdracht zal uitvoeren. Je kan een andere printer kiezen door op de omgekeerde driehoek te klikken.
Net hieronder staat de status. De status moet zijn online.

paper/ quality
hier vind je
papersize papier hier kies je tussen A4, Letter, Legal en andere papier formaten
Paper source hier geef je de tray (bak) aan waar het papier uit moet komen
paper type kies tussen dun papier en tot karton papier, mat of glossy, blanco papier tot getint papier
covers voor de voorpagina bv wordt een ander type papier gekozen dan de rest van het boek
effects
hier vind je
resizing uptions je kan het document printen in zijn normale grote of de grote aanpassen aan het papier of procentueel
Finishing
hier vind je
print on both sides je kan afhankelijk van de mogelijkheden van de printer automatisch aan beide zijden van het papier laten
printen. Of je kan het handmatig doen, je moet het papier nadat een zijde is geprint opnieuw
in de bin plaatsen.
x pages per sheet soms kan je meerdere pages op een sheet plaatsen. Dit wordt vaak gebruik bij powerpoint prints
Color
hier vind je
automatic kleur schema wordt door de printer gekozen
manual hier kan jij het kleurschema kiezen
print in grayscale spreekt voor zich. Alleen grijstinten worden geprint
Services
hier vind je verschillende functies om printproblemen te troubleshooten.

Scannen is straight forward. HP printers hebben een applicatie op je computer die je kunt gebruiken om de scan uit te voeren, vaak heb je opties om de scan op te slaan, te printen of via mail te verzenden. Met Microsof Word 2003 kan je via insert picture from scan een scan in een document voegen. In Microsoft office 2007 wordt clip organizer gebruikt om een scanned image in een microsoft document te voegen. In Clip organizer ga naar file > add clips to organizer > from scanner or camera > click op de dropdown list en kies de scanner > custom insert > scan > OK. Je kan dan de gescande documenten saven als een photo of pdf document.

Er zijn programma's verkrijgbaar zoals Presto Pagemanager and Textbridge Pro die middels OCR de text op een scanned image kunnen lezen en opslaan in een applicatie zoals Ms Word of Ms Excel.

Printer installatie

Installatie van een usb printer is super eenvoudig. Verbind de printer via de usb kabel en zet het aan. De printer installeert zichzelf. Als de installatie om een installatie disc vraagt moet je die in je computer doen en op OK klikken. Bij netwerk printers loopt dat ietsje anders

Netwerk printers kunnen via een printer server of rechtsreeks via hun TCP/IP address geďnstalleerd worden. Je kan ook een printer die via een usb is aangesloten op jouw computer via het netwerk sharen met andere gebruikers. In dit geval is jouw computer de printer server. De eerste optie biedt de beste opties voor het managen en monitoren van de printer door de IT-staff. Hierbij wordt door de IT-staff bepaald wie toegang hebben tot de printer, wat voor toegang ze tot de printer hebben en welke prioriteit aan printopdrachten van de verschillend gebruikers gegeven wordt. Ze kunnen ook zien wie wat geprint heeft en ze kunnen zorgen voor maintenance van de printers.

Bij het installeren van een netwerk printer kies je voor add printer > network or shared printer > en dan kan je browsen via het netwerk of met de syntax \\server\printer de printer vinden. De rest gaat vanzelf. Hiervoor zijn geen administratieve rechten nodig.

Als een netwerk printer maar een tray (laadbak) heeft, zal hij vaak niet printen als je de verkeerde papierformaat kiest. Bv als je A4 laadt in je bak en je wilt lettersize printen.

Om dit probleem op te lossen kan je de manual feed instellen om het ander formaat te laden.

Uiteraard kan je ook microsoft office en adobe reader instellen om altijd het formaat te printen van papier dat geladen is. Ook IE setup kan je configureren om in het juiste papier formaat pages te laden. Wees dan wel even voorzichtig met documenten van een andere persoon print bv op stick. Check of het juiste formaat gekozen is.

Als je een verkeerde papier formaat hebt gekozen moet je de vastgebleven opdracht deleten in de printer driver of via de recycle knop op de printer als die een heeft. Als de printer niet reageert op de delete opdracht kan je de printer uit en dan weer aanzetten. Soms kan het dat de spooler service is gaan vastzitten dan moet je de computer restarten of de ‘net stop spooler’ opdracht geven in de command prompt gevolgd door ‘net start spooler’.

Als de printer vaak freezed kan je de optie, print directly to printer gebruiken. Kies print > selecteer de printer > properties > advanced (bij meeste printers) > print directly to printer.

De status van een printer moet Ready zijn anders zal het niet printen. Offline betekend dat de printer kabel of jouw netwerk kabel niet goed zitten. Check als er twee lichtjes branden waar de netwerk kabel in zijn poort zit.

Sommige functies van de printer kunnen alleen door de administrator uitgevoerd worden. Vaak functies zoals dubbelzijdig printen, maintenance (schoonmaken en uitlijnen) en prioriteits bepalingen. Deze functies worden mogelijk gemaakt als de gebruiker de rechten van administrator krijgt.